Rädisor – En snabbväxande favorit i köksträdgården

Rädisan, med det latinska namnet Raphanus sativus var. sativus, är en älskad och lättodlad rotfrukt i svenska trädgårdar. Dess snabba växtcykel gör den till en perfekt gröda för nybörjare och otåliga odlare, och den ger ofta en av de allra första skördarna på våren. Den krispiga konsistensen och peppriga smaken gör den till ett uppskattat inslag i sallader och på smörgåsar. Att den trivs bra i vårt nordiska klimat och kan sås i omgångar under en lång säsong bidrar också till dess popularitet.

Odlingskalender för Rädisor i Sverige

Denna kalender ger en generell översikt för odling av vanliga sommarrädisor på friland i stora delar av Sverige. Tiderna kan variera beroende på geografiskt läge och lokalt klimat.

Växtfas Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Sådd X X X X X
Skörd X X X X X
Månad Sådd Skörd
Jan
Feb
Mar
Apr X
Maj X X
Jun X X
Jul X X
Aug X X
Sep X
Okt
Nov
Dec

Växtinfo – Odla Rädisor

  • Förodling: Rädisor förodlas normalt inte. De växer snabbt och trivs bäst med att sås direkt på växtplatsen då roten är känslig för störningar.
  • Plantering (Direktsådd): Så fröna glest, cirka 1-2 cm djupt, i rader direkt i trädgårdslandet eller i krukor/lådor. Håll jorden fuktig under groningstiden. När plantorna kommit upp och fått några blad, gallra till ett avstånd på 5-10 cm mellan plantorna för att rötterna ska få plats att utvecklas. För detaljerade instruktioner, se vår guide: Hur odlar man rädisor från frö som nybörjare?
  • Skörd: Skörda rädisorna när de nått önskad storlek, oftast 3-6 veckor efter sådd beroende på sort och växtförhållanden. Vänta inte för länge, då kan de bli träiga, svampiga eller spricka. Dra försiktigt upp hela plantan.

Faktaruta: Rädisa

Attribut Information
Vetenskapligt namn Raphanus sativus var. sativus
Familj Korsblommiga familjen (Brassicaceae)
Växtläge Soligt till halvskuggigt
Växtcykel Ettårig
Jordtyp Lucker, mullrik, fuktighetshållande och väldränerad jord. Undvik alltför kväverik jord.
Sådd till skörd (dagar) Cirka 20-40 dagar
Sådjup 1-2 cm
Grotemperatur Optimalt 12-18°C (gror från ca 5°C)
Höjd (blast) 10-30 cm
Plantavstånd 5-10 cm (efter gallring)
Radavstånd 15-30 cm
Vattenbehov Medelstort. Jämn fuktighet är viktigt för att undvika sprickbildning och träighet.
Näringsbehov Lågt till måttligt. För mycket kväve gynnar blasten på bekostnad av roten.
Skötselkrav Lågt. Vattning vid torka och gallring är viktigast.
Svårighetsgrad 2 av 10 (Mycket lätt)
Vanliga sorter i Sverige ’Cherry Belle’, ’French Breakfast’, ’Saxa 2’, ’Istapp’ (vit, avlång), ’Plum Purple’, ’Non Plus Ultra’

Egenskaper och Användning

Rädisor är kända för sin krispiga textur och sin karaktäristiska, lätt peppriga smak. Smaken kan variera i styrka beroende på sort och växtförhållanden – jämn vattning ger oftast mildare smak. De äts oftast råa:

  • Skivade i sallader
  • På smörgåsar, gärna med smör och salt
  • Som dippgrönsak
  • Som garnering

Även blasten på unga rädisor kan användas, till exempel i sallad, pesto eller lätt tillagad som spenat, men den blir snabbt grov och bitter.

Skötselråd samt Vanliga Problem och Lösningar

Trots att rädisor är lättodlade kan vissa problem uppstå:

  • Problem: Rädisorna går i blom (stocklöpning) istället för att bilda rot.
    Orsak/Lösning: Beror ofta på stress p.g.a. värme, torka eller att de såtts för sent på säsongen när dagarna är långa. Välj snabbväxande sorter för sommarodling, så tidigt på våren eller på sensommaren, och håll jorden jämnt fuktig.
  • Problem: Rädisorna blir träiga eller svampiga.
    Orsak/Lösning: Ojämn vattning eller att de skördats för sent. Vattna regelbundet och skörda i tid när de nått lagom storlek.
  • Problem: Rädisorna spricker.
    Orsak/Lösning: Ofta orsakat av kraftiga växlingar i fuktighet, t.ex. torka följt av mycket regn. Försök hålla en jämn fuktighet i jorden.
  • Problem: Det blir bara blast och inga (eller små) rötter.
    Orsak/Lösning: Kan bero på för tät sådd (gallra!), för mycket kväve i jorden (gödsla inte för mycket), för lite solljus eller för varmt väder. Läs mer här: Varför blir mina rädisor bara blad och inga rötter?
  • Problem: Angrepp av skadedjur, främst jordloppor (små hål i bladen) och kålfjärilslarver/kålfluga (skador på rot och stjälkbas).
    Orsak/Lösning: Jordloppor är vanligast vid torrt och varmt väder – håll jorden fuktig. Fiberduk direkt efter sådd skyddar mot både jordloppor och kålfluga/kålfjäril. Växelbruk (att inte odla kålväxter på samma plats år efter år) minskar risken för sjukdomar och skadedjur som övervintrar i jorden.

Generella Skötselråd:

  • Vattning: Håll jorden jämnt fuktig, särskilt under torra perioder.
  • Gallring: Nödvändigt för att rötterna ska kunna utvecklas.
  • Ogräsrensning: Håll rent från ogräs som konkurrerar om vatten och näring.
  • Växtföljd: Undvik att odla rädisor eller andra kålväxter (som kål, broccoli, kålrabbi) på samma plats oftare än vart fjärde år för att minska risken för sjukdomar som klumprot och skadedjursangrepp.
  • Successionssådd: Så små mängder var 2-3 vecka för att ha tillgång till färska rädisor under hela säsongen.

Dela sidan på:

Utforska mer inom Grönsaker