När är det bäst att skörda gurkor – och hur vet jag att de är mogna?

Läsarfråga:
Hej! Jag har fått fram flera gurkor i min trädgård, men jag är osäker på när de egentligen är färdiga att skörda. Hur vet man att en gurka är mogen, och när är bästa tiden att plocka dem?
– Erik, Lund
MinTrädgårdOnline svarar:
Hej Erik – det är alltid en härlig känsla att se sina gurkor växa till sig, men det gäller att skörda i rätt tid för att de ska smaka som bäst. Här kommer mina bästa tips!
När är det dags att skörda gurkor?
Gurkor växer snabbt, och om du väntar för länge kan de bli beska och svampiga. Den bästa tiden att skörda är:
- Juli till september, beroende på när du planterade.
- När gurkan är 15–25 cm lång (för vanliga slanggurkor). För smågurkor som ’Beth Alpha’ kan 10–15 cm vara lagom.
Skörda regelbundet – gärna varannan dag när det är varmt. Ju mer du skördar, desto fler gurkor producerar plantan!
Så vet du att gurkan är mogen
Här är några tydliga tecken:
- Färgen ska vara jämnt grön och frisk.
- Ytan ska vara slät eller lätt knottrig, beroende på sort.
- Konsistensen ska vara fast – en mjuk gurka har oftast blivit för gammal.
- Blomänden (spetsen) får gärna ha vissnat bort.
Ett tips: Skörda innan gurkan ser helt ”färdig” ut – de smakar ofta bäst strax innan full mognad.

Så skördar du rätt
- Använd en vass sekatör eller sax – ryck inte av gurkan.
- Lämna gärna en liten bit av stjälken kvar.
Bonus: Fördelar med att skörda i tid
- Bättre smak och konsistens
- Stimulerar plantan att fortsätta producera
- Minskar risken för sjukdomar och övermogna frukter
💬 Har du också en trädgårdsfråga?
Tveka inte att maila oss din fundering – vi svarar gärna och kanske blir din fråga nästa artikel här på Min Trädgård Online! [ info@mintradgardonline.se ]
Dela sidan på: